W dniu 30 września br., tj. w piątek, uczniowie klas 3-cich gimnazjum w ramach preorientacji zawodowej pojechali wraz z opiekunami na wycieczkę rowerową do Piekarni EMKA w Złotnikach. Tu właściciel piekarni – Pan Mariusz Boryczka – zapoznał nas z procesem produkcyjnym pieczywa (chleba, bułek i innych wyrobów piekarniczych). Uczniowie mieli możliwość własnoręcznie przygotować chałki, bułki, precle, chleby i inne wyroby. Młodzież dowiedziała się o tym, jak się piecze chleb bez „ulepszaczy”, tylko z naturalnych składników. Zobaczyliśmy wyposażenie piekarni, tj. różne maszyny, które są potrzebne przy produkcji chleba, a także ułatwiają pracę piekarzy i cukierników. Młodzież miała również okazję zobaczyć, jak się dekoruje torty. Na koniec zostaliśmy poczęstowani ciastkami, a także pysznymi kremówkami. Bardzo serdecznie dziękujemy Panu Mariuszowi Boryczce za to, że zechciał nam przybliżyć tajniki tego trudnego, a jakże potrzebnego zawodu. Wiemy teraz ile pracy i wysiłku kosztuje upieczenie „chleba naszego powszedniego”.
SZKOŁA PODSTAWOWA
NAUCZANIE
DLA RODZICA
PROJEKTY I PROGRAMY
KALENDARZ
TŁUMACZ / TRANSLATE