W środę 21 listopada przedszkolaki 5- i 6-latki wraz z wychowawczyniami p. U. Wąsik, p. A. Luberą i ks. P. Klockiem wybrały się na wycieczkę, w ramach preorientacji zawodowej, do pizzerii Ristorante Piccola Italia w Mielcu. Pan Emanuele Memmola właściciel, rodowity Włoch opowiedział dzieciom w jaki sposób powstaje pizza. Na początku pokazał przedszkolakom piec opalany drewnem, w którym piecze się nie tylko pizza, ale też chleb na zakwasie. Następnie włoski mistrz zdradził, jak zrobić idealną pizzę. Po krótkim instruktażu dzieci zabrały się do robienia własnej pizzy. Podzielone na grupy same wybierały i nakładały składniki na ciasto. Później odczekały tylko 5 minut i już pizze były gotowe. Po upieczeniu przedszkolaki przystąpiły do degustacji. Wszystkie wypieki wyszły doskonale. Dzieci jadły z wielkim apetytem przygotowane przez siebie danie. Przedszkolaki stwierdziły, że świetnie się bawiły i z chęcią jeszcze tu wrócą. Wycieczka była bardzo udana, dzieci wróciły do szkoły bogatsze o nową wiedzę i nowe doświadczenia. Przedszkolaki i wychowawczynie serdecznie dziękują właścicielowi oraz wszystkim pracownikom Pizzerii Piccola za wielką gościnność i bardzo miłe przyjęcie oraz świetną atmosferę. Opracowały: Anna Lubera i Urszula Wąsik
SZKOŁA PODSTAWOWA
NAUCZANIE
DLA RODZICA
PROJEKTY I PROGRAMY
KALENDARZ
TŁUMACZ / TRANSLATE